Att tänka i flera led

Kan man lita på media? Kan man lita på att de är oberoende och objektiva? Kan man lita på att de kollar sina källor? Kan man lita på att källorna inte har mer eller mindre dunkla syften med sin information till olika media? Svaret på samtliga frågor är nej. Mer eller mindre. Jag är övertygad om att många skribenter, journalister och reportrar vill förmedla en objektiv bild. Ofta kanske de inte hinner kolla upp en källa eller en uppgift så noga. Ibland är även den egna kunskapen om ämnet kanske inte så himla hög.

Nu senast funderar jag över de där flyktingarna som bussades till ett litet samhälle utanför Östersund. I media framställdes de som otacksamma typer som krävde att få bo någonstans i Skåne, helst i Malmö. Det framkom även att de inom några månader skulle få lägenheter i Östersund. Snabbt som katten började alla tycka en massa olika saker om dessa personer. De flesta ansåg att de kunde fara dit pepparn växer, eller åtminstone forslas tillbaka dit de kom ifrån.

Men förmedlades hela bilden? Knappast. Vad hade Migrationsverket informerat dessa flyktingar om? Hade de förstått vad Migrationsverket menade? Vidare skrivs det väldigt sällan om vad det är för personer som kommer hit. De framställs ofta som en stor grå massa och som är mer eller mindre okunniga. Sannolikt är det högutbildade personer som har råd att fly. Just den här lasten med flyktingar kom från Syrien. Det är möjligt att de haft lite hög svansföring och ”ställt krav”. Kanske med tanke på deras bakgrund. I synnerhet om de haft höga positioner inom sina respektive branscher i Syrien. Allt detta vet vi (i alla fall inte jag) väldigt lite om. Förmodligen vet de reportrar som skrivit om händelsen inte mer än jag om deras förflutna. Vad jag menar är att det finns många sidor på ett mynt och därmed även flera sanningar.

En annan sak som i högsta grad rör flyktingarna är deras religion. Man pratar om Islam. Man pratar om Islamofobi som om Islam är en enda tro. Om man läser Johan Westerholms blog och detta inlägg http://ledarsidorna.se/2015/01/identitetspolitikens-aterkomst/ inser man snabbt att Islam inte bara är Islam, utan att det är mer komplext än så. Det i sin tur betyder att svenska politiker och andra makthavare (mediapersoner) måste läsa sig förstå skillnaden på det ena och det andra. Om makthavarna kan förklara detta för den ”vanliga” människan skulle många missförstånd försvinna, tror jag. Man måste kunna tänka i flera led. En flykting är, precis som vi som redan bor i det här landet, egna individer. Vi har en utbildning (oftast), vi har en tro (på ett eller annat sätt), vi vill leva i fred! Media och politiker måste börja förmedla fler bilder av flyktingar och annan typ av invandring för att nyansera bilden av de som kommer hit. Jag tänker inte peka ut några enskilda politiker som behöver lära sig mer om allt detta. Men en del sitter i regeringen. Andra finns i oppositionen. Många finns inom de olika lokala politiska församlingarna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.