Förbud eller inte?

Så har det varit nyår igen. Gott med god mat och god dryck. Trevligt med mousserande vin eller riktig champagne. Många har ätit hummer och/eller andra skaldjur medan somliga andra tryckt i sig lite oxfilé. Så närmar sig klockan midnatt och det gamla året byts hux flux ut mot ett nytt. Inte för att det märks någon oerhörd skillnad. Men man tar sin skål och pussar sin sambo/samba/man/fru, eller vad som råkar finnas i närheten just för tillfället. Så långt är det helt okay med en kväll när alla firar. Det som gör att man sätter maten i halsen och skumpan känns lite fadd är alla smällare och fyrverkerier.

Jag har inget emot att det pangar och smäller lite. Jo, det har jag. När det börjar smälla flera dagar före tolvslaget på nyårsnatten och sedan fortsätter ett antal dagar in på det nya året. Alla som har husdjur känner kanske samma sak som jag. Varför måste man smälla så långt före och så långt efter själva tolvslaget? Att se sina husdjur skaka av rädsla är inte kul. Att se hur de lider för att de inte vågar gå ut och kissa är inte heller kul.

Smäll gärna. Men koncentrera hela härligheten till minutrarna runt midnatt. Å andra sidan, varför måste man ha dessa inte helt miljövänliga (och dyra) pjäserna över huvud taget? Det kostar väldigt mycket pengar för några få minuters smällande och visslande. Det är visserligen upp till var och en att elda upp hundratals eller kanske tusentals kronor på eländet. Fler och fler butiker har slutat att sälja fyrverkerier, vilket jag tycker är bra. Men jag som i vanliga fall är kraftfull motståndare till förbud av olika slag börjar nästan tycka att detta elände borde förbjudas. Helt plötsligt är begreppet säkerhet inte värt speciellt mycket. Många som skickar iväg raketerna är inte direkt nyktra. Det är väldigt lätt att en liten raket helt plötsligt drar iväg åt fel håll bara för man är lite fladdrig med tändhanden på grund av de glas med vin, öl och annat man tryckt i sig under kvällen.

Jag lyckades få ut den stackars hunden vid 5.30 på nyårsdagens morgon. Då hade hon inte varit utanför dörren på nästan 20 timmar! Tänk dig att inte få gå på toaletten på nästan ett dygn! Men fast klockan var sent/tidigt (stryk det som inte passar) var det någon som smällde av ett antal smällare. Visserligen en bra bit bort. Men det räckte för att hundstackaren inte ville vara ute längre. Fast de flesta fyrverkerier och smällare hade smällts av fem-sex timmar tidigare låg det fortfarande en tung dimma av rök som stank avdankade fyrverkerier. Det är knappast direkt positivt för miljön.

Förbjud skiten! Var hårdare med de tillstånd som faktiskt behövs för att få anordna ett fyrverkeri. Sälj bara fyrverkeri till de som har tillstånd och då förbinder sig att smälla av dessa just vid midnatt.

Så! Nu har jag fått gnälla av mig lite och vara bitter och inåtvänd. Nu kör vi! Ser fram mot ett spännande år, precis som alla andra år.

Gott nytt år!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.