Bygg ikapp?

Jag har just varit i Fryshuset på en hearing om infrastrukturen för idrotten i Stockholms stad. Det var väl knappast något man blev superlycklig av. Representanter från samtliga partier i Stadshuset, utom Centern, var på plats. Två ganska unga tjejer från (s) och (mp), samt fyra medelålders herrar från (m), (fp), (kd) och (v). Till att börja med måste jag, något motvilligt, erkänna att tjejerna var mycket bra retoriker i förhållande till grabbarna. Sedan höll jag kanske inte med i allt de sa och påstod. Men de fyra manliga företrädarna var riktigt dåliga i både retorik och att få ut sina budskap. Den minst dåliga var min partikollega, Billy Östh. Han intog en mer realistisk syn på hur man ska kunna bygga ikapp det som både det röda laget och det blåa laget har varit dåliga på i 25-30 år. Nämligen att bygga ut med idrottsanläggningar i den takt som staden har växt. Man har även ett eftersatt underhåll sedan många många år.

I inledningen hade alla ett idrottsligt förflutet. Men när det kom till beskrivning av dagens verklighet måste det ha varit länge sedan de idrottade. Det gäller faktiskt även de relativt unga damerna i panelen. Men till sist erkände alla mycket motvilligt att vi inte direkt ligger i framkant när det gäller idrottsanläggningar. Vi är inte direkt en stad i världsklass när det gller idrottsanläggningar. Vissa försökte bortförklara problematiken med att Stockholm som storstad har ”så mycket annat att erbjuda”. Nja, det har även Malmö och Göteborg. Men de har ändå en generellt sett betydligt bättre infrastruktur än Stockholm. I synnerhet Göteborg ligger långt framme på anläggningssidan.

Det var ju givetvis representanter från många idrotter närvarande och de som talade ville självklart framföra sin idrotts bekymmer. Men mellan varven diskuterades damfotbollens behov av en egen arena. Vidare nämndes ett behov att rusta upp Grimsta åt Brommapojkarna. Varför staden ska lägga massor av pengar på Grimsta när Brommapojkarna kan spela på Friends eller Tele2 begriper inte jag. De kan kanske till och med använda Stockholms Stadion i Superettan, vad vet jag. Men att plöja ner pengar på Grimsta anser jag vara slöseri. Lägg de pengarna på fler hallar, simhallar och planer istället. Satsa de pengarna på bredden.

När det gäller damfotbollen vill en del rusta upp Kanalplan. Den anläggningen kanske behöver en upprustning, även om jag tycker den var ganska OK när jag dömde där i söndags. Men det är ju ingen damallsvensk arena. Vad är det i så fall för fel på Kristinebergs IP? Om Djurgårdens och Hammarbys herrar kan samsas om Tele2 borde damerna (AIK, Hammarby och Djurgården) kunna samsas om exempelvis Kristinebergs IP eller Stockholms Stadion. Jag har mer än ful förståelse om man vill ha en ”egen” arena där man tycker att man hör hemma geografiskt och historiskt. Men nu handlar det om att fördela ett antal miljarder i investeringar för att komma ikapp det som är eftersatt sedan 70-talet!

Även om Alliansen har ökat investeringsbudgeten med flera hundra miljoner och oppositionen lockar med ytterligare en massa miljoner om de vinner valet kommer det att ta år, många år att dels komma ikapp och samtidigt bygga ut i rätt takt. Staden måste bli bättre på planering. Man får inte göra samma misstag som man gjort med Hammarby Sjöstad. Det håller på att ske i Hagastaden. Norra Djurgårdsstaden går kanske att rädda. Men planerarna på Stadsbyggnadskontoret verkar ha mycket lite kontakt med sina kollegor på Idrottsförvaltningen. Jag hoppas det blivit bättre på senare år. Men när jag var ledamot i Stadsbyggnadsnämnden föreslog man från stadsplanernarna att Bromstens IP skulle försvinna när man planerade att bygga 1100 lägenheter i dess omedelbara närhet! Det är så dumt att man inte ens behöver kommentera det duma i det. Nu blev det som tur är inte så. Föreningarna (Bromstens IF m fl) samt vi i nämnden protesterade. Jag tror att hela idrottsplatsen nu får vara kvar. Med en mer realistisk syn från stadsplanerarna borde man istället byggt ut idrottsplatsen med en eller ett par hallar.

Avslutningsvis en ganska trist hearing som inte bjöd på några direkta överraskningar. Kanske inte direkt förvånande. Men man borde ha mer av den här typen av evenemang. Tvinga de som är lokala lokalpolitiker att träffa de som är kunder. Här finns mycket att göra inom fler verksamheter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.