Vinster i välfärden?

Vad är det för vinst att ha vinst i vården? Ja, för de som har ett företag och utför tjänster åt kommun och landsting är det en nödvändighet för att kunna utveckla företaget och sina anställda. I media och i debatten har det till stor del framställts som om de privata aktörerna skor sig på de tjänster som de levererar. Man får det att låta som om man i stort sett struntar i allt och bara håvar hem massor av miljoner. Det finns visserligen ett fåtal (vilket är för många) företag av den typen. Men de försvinner ganska fort från marknaden. Varför då? Jo, de anställda vill i 9 fall av 10 göra ett bra jobb. Får de inte möjlighet till det försvinner de till andra aktörer (privat eller offentlig) och lämnar då ett sjunkande skepp som förr eller senare (oftast förr) kapsejsar och sjunker. Det är bra. Sådana aktörer vill ingen veta av. Inte i någon bransch.

Men vad är det då som är så farligt att vänstern måste inte bara överdriva, utan till och med fara med mer eller mindre osanning och myter? Ja, en del är ju att man inte tror på den enskilda människans vilja och möjlighet att själv välja utförare. Sedan tror man på fullt allvar att den privata vården, skolan eller hemtjänsten är av sämre kvalitét. Det stora problemet (för vänstern) är att det i det stora hela inte är sämre kvalitét på de tjänster de privata utförarna lämnar. Ibland är den till och med bättre. Men om nu en kommunal tjänst kostar beställarna (dvs kommunens beställarenheter) 100 och samma tjänst med samma kvalitét från en privat utförare kostar också 100, men de kan leverera till en kostnad av 90 (dvs en vinst på 10). Då är det ju inte den privata delen det är fel på, det är kanske så att man måste kika på hur det kommer sig att de kan leverera samma tjänst billigare, men med samma kvalitét. Som jag ser det sparkar vänstern egentligen sig själva i baken ved det resonemang de för, men det struntar ju jag i.

En annan ganska intressant sak när man tänker på jämställdhet, manligt och kvinnligt. De av tradition manliga yrkena (målare, snickare, rörmokare mm) anser vänstern (med en viss tvekan) att det är acceptabelt att de säljer sina tjänster till oss vanliga medelsvenssons. Men om en person levererar en tjänst från de av tradition kvinnliga yrkena (hemtjänst, vård av olika slag osv) då är det inte ”riktiga jobb”. Det känns också ganska märkligt att partier som kallar sig ”feministiska” driver en politik som ser ned på de av tradition kvinnliga yrkena.

Jag hoppas, och tror, att både RUT och ROT får vara kvar efter valet, oavsett valutgång. Varför tror jag det? Sossarna är för pragmatiska och vet att det här är ett bra sett att skapa jobb.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.