Att rösta eller inte rösta

Idag är det val. Val till Europaparlamentet. Man förväntar sig ett ur svenska mått mätt ganska dåligt röstdeltagande. Jag har både sett och hört de senaste åren hur framförallt unga människor (dessa bortskämda 80- och 90-talister) struntar i att rösta. Det finns fortfarande en hel del gamla människor som klär upp sig. På med finkostymen. Sedan gå till vallokalen och utnyttja sin rättighet. Den generationen, som snart är utdöd, kommer ihåg hur deras föräldrar kämpat för rätten att få rösta. Dagens unga (och för all del även de i min medelålder) tar rösträtten som självklar. För miljontals människor finns inte den rätten. Det finns allt för många som sitter i fängelse, torteras och till och med dör i kampen för att få rösta. Att det då finns folk här i Sverige som struntar i att rösta bara för att de är lata eller tycker att ”det spelar ingen roll” kan fara åt h-vete!

Jag vill givetvis att så många som möjligt röstar på det parti jag är aktiv i. Men jag ser hellre att folk går och röstar på ett annat parti än struntar i att rösta. Ett annat argument för att rösta är att genom att lägga sin röst på ett seriöst parti minskar risken att extrempartierna ( i min värd FI och SD) får några mandat. Alltså, upp ur soffan! Knalla iväg till vallokalen! Genomför din skyldighet! Att rösta ÄR faktiskt en skyldighet, inte bara en rättighet. I synnerhet, som jag skrev tidigare, folk på olika ställen i världen (även i Europa, Vitryssland)) kämpar för rätten att få rösta.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.