Demokrati?

Demokrati, vad är det? Om jag mins rätt från skolan skapades demokratin av grekerna. Sedan kanske deras syn inte speglar dagens normala syn på vad demokrati är. Men igen, vad är det? Under våren har vi läst och hört om en del händelser som i först låter som en bra sak. Men sedan, om man börjar fundera lite ger en lite fadd eftersmak. I min värld har alla rätt att uttrycka sin åsikt, hur ”vrickad” den än är i andras öron. Men den rätten finns fortfarande. Men det finns krafter som ifrågasätter den rätten. Det finns krafter som vill välja vilka åsikter som är ”rätt” och vilka som är ”fel”.

Sverigedemokraterna har en kampanj i T-banan som kan uppfattas som skev och smutsig. Jag gillar den inte. Men jag gillar å andra sidan inte SD heller. Folk och organisationer har kritiserat SL för att de tillåter SD att ha denna ”reklam” i tunnelbanan. Men hallå! Ingen ifrågasätter när LO, sossarna eller vänstern har sina kampanjer mot regeringen eller borgligheten i allmänhet. Jag gillar inte deras ”reklam” i tunnelbanan eller på bussar, men det tillhör demokratin och därför ska den finnas! Att modifiera regelverket är att ge sig för de ickedemokratiska krafterna.

Postens brevbärare lär ha vägrat dela ut information från SD. Helt horribelt. Vägrar de dela ut information från vänstern också? Sannolikt inte. Det är ett klart hot mot demokratin. Men det är inget nytt. 1980 var det folkomröstning om kärnkraften. Det fanns tre valmöjligheter. Linje 1, som stöddes av Moderaterna och var förespråkare till kärnkraft. Linje 2, som stöddes av sossarna och Folkpartiet. De villa ha kärnkraft, men på ett annat sätt än Moderaterna. Linje 3 var emot och stöddes av Centern och Vänsterpartiet. Det fanns bussförare som vägrade köra bussar med reklam för linje 1 eller 2! Däremot kördes bussarna med reklam för linje 3 av chaufförer som själva röstade på linje 1 eller 2 utan problem.

Om vi i samhället inte kan respektera att andra har andra uppfattningar än vi själva har är det ett problem. Om jag inte har argument att möta meningsmotståndare verbalt, utan måste ta till våld eller andra ickedemokratiska metoder har jag själv problem. Eller så håller helt enkelt inte den tes jag tror på! Är det därför extremvänstern och extremhögern tar till våld?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.