Val?

Det är val snart. I media försöker man marknadsföra det här som ”supervalåret”. Fyra val har vi haft många gånger utan att det har kallats ”supervalår”. Vadå fyra val, tänker kanske vän av ordning. Ja, dels de allmänna valen (kommun, landsting och riksdag). Sedan kyrkovalet, även kallat ”det glömda valet”. Det var förra året, tror jag, som det var val till kyrkan. Men nu i år är det dels allmänna val i september och om ett par veckor val till Europaparlamentet. Supervalår eller inte. Jag har stillsamt noterat några saker som irriterar mig lite.

  1. Partierna pratar inte EU och Europa utan inrikespolitik. Men hallå! Det är EU och dess parlament det handlar om nu! Prata då den politik ni (vi) vill föra i Bryssel och Strasbourg. Eller kan det vara så illa att dagens politiker är så inkörda på de traditionella blocken att man kör på som vanligt? Följer den förlängda märgen? Det är ju så att sympatierna för och emot EU går liksom tvärs igenom blocken. Om jag fattat rätt så vill v, mp och även sd lämna EU medan s, m, fp, kd och c vill vara kvar och utveckla samarbetet. Men samtidigt känns det som alla är överens om att EU ska engagera sig i de stora gemensamma frågorna och inte bry sig om detaljer. Jordgubbars storlek, snus och liknande. Jordbrukssubventioner och att skapa samma djurskyddsregler inom hela EU känns lite viktigare. Sedan finns det skillnader mellan partierna, även om Reinfeldt och Lövén gör sitt bästa att leta efter de små skillnader som är mellan sossarnas och moderaternas EU-politik.
  2. Fler och fler (framför allt unga) funderar på att röstskolka. Okay, vi har inte rösttvång som i vissa länder. Det är en rättighet att rösta. Men samtidigt ser jag det som en skyldighet. Det finns människor som dör och sitter åratal i fängelse för rätten att få rösta och uttrycka sin åsikt. Se bara på Vitryssland! Även Ukraina (eller delar av) går åt fel håll när det gäller rösträtt och demokrati. För all del även den stora björnen, Ryssland. Alltså, att rösta är inte bara en rättighet. Det är en skyldighet! Om man sedan inte vet vad man ska rösta på eller inte tycker att man sympatiserar med något parti, lägg då en blank röstsedel i kuvertet! Då har man i alla fall visat att man tror på demokratin och de demokratiska principerna men tycker dagens politiker och partier pratar strunt.

För övrigt är det en annan typ av val idag i Stockholm. Quarneval! Valen Arne med ett tusental studenter från KTH och andra universitet ska ha sin årliga parad (som genomförs vart tredje år) genom Stockholm. Synd bara att det är en väldigt hög luftfuktighet….. Typ 100 %. Hoppas i alla fall de får kul och att folk gör ett bra val och ger sig ut i regnet och kylan. 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.