Respekt för fan!

Så är det snart dags igen. Det vi som älskar fotboll och att döma fotboll väntat på. Att säsongen ska starta! Det är ungefär en månad kvar och just nu genomförs alla årliga utbildningar och tester på alla nivåer. Allt från eliten med Jonas Eriksson i spetsen till våra 5 och 7-mannadomare ute i föreningarna. Samtidigt presenterar Svenska fotbollförbundet en kampanj som egentligen borde vara onödig. Respektera domaren. Kampanjen riktar sig i huvudsak till föräldrar men även till ledare för knatte- och ungdomsfotboll.

I morgonprogrammet i TV4 vittnade Jonas Eriksson och Leonora Heimdal om hur det är att döma fotboll bland barn. Vuxna människor som fullständigt trakasserar, mobbar och skämmer ut sig själva. Hur i hela friden kan man ge sig på en ung kille eller tjej bara för att man anser att han eller hon fattat ett felaktigt domslut? En ungdom som kanske bara dömt några få matcher och har fullt upp att omsätta regelbokens 17 regler till verklighet. I själva verket är regelkunskapen hos ledare och föräldrar oftast lika med noll! Men precis som hemma i soffan begriper de bäst, tror de. Vi måste ha domare. Annars blir det ingen match! Fatta det, trögtänkta och infantila föräldrar och ledare! Jag hoppas att alla vettiga ledare och föräldrar (vilket de absolut flesta är!) hjälper och stöttar de unga, nya domarna. Att de stoppar de ledare och föräldrar som beter sig olämpligt.

En spelare gör oerhört många fel. En domare gör bara bråkdelen så många på en match. Ändå kan en medioker spelare ha mage att kalla domaren för idiot, eller på anat sätt inkompetensförklara honom eller henne. Men om en domare skulle antyda att en spelare kanske inte direkt håller världsklass eller ens tillhör de bättre på just den här planen är det ett oerhört brott och brist på respekt mor spelaren i fråga. Egentligen är det märkligt att det ska vara så. Men vi domare har fått lära oss att ta emot glåpord och svälja. Inte i alla lägen säga det vi kanske innerst inne vill säga till en dålig spelare eller usel ledare eller korkad förälder. Vi måste vara beredda på fysiskt våld, om en spelare i ett förlorande lag anser att det är vårt fel att de förlorat sin match.

Respekt! Det är allt som krävs. Respekt. Vi domare respekterar spelare och ledare, samt även föräldrar. Vi dömer fotboll för att vi tycker det är kul. Med utgångspunkt från vår utbildningsnivå och kunskap gör vi vårt bästa, precis som spelarna.

Jag hoppas att alla som (orkat) läsa detta tar en titt på följande filmklipp.

https://www.youtube.com/watch?v=zLbwNDhlQJM

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/fotbollsdomaren-han-tog-tag-i-mig-och-skakade-mig-3083632

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.