Mat?

Igår (lördag) hade jag nöjet att tillbringa kvällen tillsammans med gamla kompisar från forntiden, dvs tonåren. En av tjejerna är veterinär och en av de andra arbetar med mat i storkök (om jag uppfattade det hela rätt). Båda damerna förespråkar, inte helt oväntat, närproducerat och ekologiskt. Med närproducerat som högre prio än eko och krav, om jag fattade rätt.

Under samtalet kom vi in på flera olika saker. Men det var två saker som jag noterade med ett visst intresse. I Sverige har vi ett högre krav på djurskydd än i övriga EU. Bra, tycker säkert de flesta. Jo, absolut! Men vad blir då konsekvensen? Det svenska köttet blir givetvis dyrare! Hur många har inte plockat åt sig Danskt, Irländskt eller till och med Brasiliansk fläskfilé istället för den svenska? Den Svenska är då oftast 20-30 kr dyrare per kilo. Jag har gjort det och säker de flesta andra också. Att importera kött från Brasilien är så korkat så det behöver man över huvud taget inte kommentera. Frakta kött över halva jorden, jo hejsan, vad har det inte för miljöpåverkan! Men kött från EU då? Varför är det Svenska dyrare? Elementärt, min käre Watson (som Sherlock skulle ha sagt). Eftersom vi har högre krav på att djuren ska må bra i Sverige blir det av naturliga själ ökade kostnader för de svenska bönderna. Varför har då övriga EU inte samma regler som Sverige? Lika elementärt som tidigare. AV konkurrensskäl förstås! Varför ska de höja sina krav när de tjänar stora pengar på att svenska politiker tror att det är bra att ”bana väg och gå före”. Så himla naivt! Svenska politiker ÄR naiva. Samtidigt som svenska djur har det bra (vilket är bra) kommer det svenska jordbruket och djurhushållningen att kvävas pga av naiva beslutsfattare som på allvar tror att Europas länder kommer att följa oss! Det finn i det avseendet bara en väg. Arbeta inom EU för enhetliga och gemensamma regler!

Det andra som var lite kul var när samtalet kom in på de som av olika orsaker inte vill äta kött. Protein måste alla ha. Alltså får de som är vegetarianer eller veganer proppa i sig sojaprodukter eller bönor av olika slag. Hur produceras på dessa? Jo! I länder låååång bort. Många som inte vill äta kött gör det av moraliska orsaker och anser sig samtidigt ha ett miljötänk. HAHAHAHAHA!!! Looosers! Ju mer bönor och sojaprotein de proppar i sig, ju mer medverkar de till en sämre miljö. Detta eftersom de där produkterna måste fraktas med båt och flyg (huga!). Det är kanske inte riktigt vad de anser vara ett bra sätt att värna om miljön.

Vad fick jag då ut av det här? Jo! Ät svensk, närproducerad mat. Inte halalslaktat, för det är inte humant. Nu gick jag inte in på det där med halalmat. Det beror mycket på att jag inte riktigt hängde med i den delen av samtalet. Men att slakta djur genom att skära halsen av dem utan bedövning säger väl det mesta…..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.