Stockholm, ett u-land?

Under sensommaren och förhösten har både AIK och Djurgårdens fotbollsföreningar funderat över var de ska spela sina hemmamatcher från säsongen 2013. Råsunda stängs och ska rivas. Stockholms Olympiastadion från 1912 får inte användas för elitfotboll från 2013. Istället erbjuds Swedbank Arena i Solna och Stockholmsarenan vid Globen. Bägge dessa nybyggen ska vara klara till första avspark 2013.

AIK har inte bestämt sig var de ska spela. Men det är ingen som kommer att tycka det är konstigt om klubben väljer arenan i Solna. Djurgården har ännu inte bestämt sig. I alla fall inte officiellt. Men ett hett tips är att man väljer att styra kosan söder ut, mot Globenområdet och Stockholmsarenan.

Hammarby Fotboll har redan bestämt sig för Stockholmsarenan. Men om kräftgången fortsätter kanske man inte har råd, utan får spela på Enskede IP eller Kärrtorps IP.

Både DIF och AIK har våta drömmar om egna arenor. DIF hoppas att få bygga en arena på nuvarande Östermalms IP och AIK har i ett utspel med Sundbybergs kommun presenterat en plan på en arena endast några stenkast från Swedbank Arena i Solna. Dessa bägge planer är totalt orealistiska. DIF kommer sannolikt aldrig att få Djurgårdsförvaltningen och Stockholms Stad att gå med på ett bygge. AIK försöker nog bara använda Sundyberg som en bricka för att få en bra deal med arenan i Solna.

Behövs det fyra stora arenor i Stockholm med närförortskommuner? Svaret är givetvis NEJ! Det räcker mer än väl med två. Att lagen vill ha egna arenor är någon form av storhetsvansinne. Se på Roma och Lazio i Rom och Milan och Inter i Milano. Dessa lag delar arenor. Kan de kan våra förhållandevis små klubbar göra det. Kan man åka till Globen och Hovet för att se på ishockey på vintern kan man åka dit för fotboll på sommaren.

Det som behövs i Stockholm är arenor för breddidrott. I samband med planering av de nya stora bostadsområdena måste planerarna tänka mer på idrott och fritid. När byggdes en idrottsplats senast? När byggdes en simhall senast (det var väl Eriksdalsbadet)? När byggdes en idrottshall senast (det var väl Sjöstadshallen)? För att man ska fylla de stora arenorna som är till för eliten måste det finnas en infrastruktur som gör det möjligt för talanger att bli just elit. Som man idag planerar (eller snarare inte planerar) i Stockholm glömmer man detta.

Stockholm är ett u-land när det gäller infrastruktur för breddidrott alla kategorier. Man kan jämföra med vilken annan kommun som helst så kommer man att hamna totalt sist. Synd. Jag hoppas på en annan utveckling. Det kommer att gynna både Stockholm och dess innevånare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.