Bygg gärna, men inte här!

De senaste veckorna har det varit en lokal debatt i Farsta med anledning av ett antal byggplaner. Det är dags att nyansera debatten en aning.

Det planerade bygget på Ullerudsbacken har tack vare Alliansen i Farsta Stadsdelsnämnd minskat i höjd. från två höga hus till en betydligt lägre hus. Huset kommer att byggas i en slänt som idag knappast används eftersom det är väldigt brant på platsen. Skogsområdet nedanför branten ner mot Magelungen kommer att förbli obebygd.

Några boende försökte på senaste Stadsdelsnämnden få det att låta som om i stort sett hela skogsområdet ska byggas. Man pratade om att Farstas gröna ytor försvinner. Visst försvinner just den del man bygger på, det är helt korrekt. Men i just detta fall är det mark som inte används, eller är svår att använda på grund av att det är brant.

Sossarna och Vänstern i Farsta påstår att de är mot bygget. Men när Stadsdelsnämnden svarade på remissen från Stadsbyggnadsnämnden ville S, V och MP i sin text inte bygga på platsen, men de ville godkänna Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Det tjänsteutlåtandet föreslår att man ska bygga på platsen!

Vad de boende på Ullerudsbacken har missat är att oberoende vad Farsta Stadsdelsnämnd hade sagt så kommer platsen att bli bebygd. Det handlade för oss att få förslaget att bli bra och smälta in så bra som möjligt i miljön. Låga hus i terass smälter in betydligt mycket bättre en två höga hus på åtta-tio våningar.

I den lokala lokalpressen har både Birgitta Holm (ordförande i Farsta Stadsdelsnämnd) och jag själv uttalat att det går att bygga mycket i Farsta. Höga hus i området runt Farsta Centrum är självklart och naturligt eftersom det redan idag finns höga hus där. I en lokaltidning stäldes frågor till folk i Farsta Centrum vad de tyckte om de idéerna. De flesta gillade inte tankarna. Men det är lättare och ärligare om folk får ett reellt förslag att studera. Där man ser hur det kan bli med en förtätning och parkeringarna nedgrävda.

I andra delar av Farsta kommer det inte att passa med höga hus. Vilken typ av hus som byggs är starkt beroende på hur området runt om kring ser ut. När det gäller upplåtelseformer vill vi ha både hyreslägenheter, bostadsrätter och ägarlägenheter. Helst skulle man även ha alla typer av upplåtelseformer i alla typer av hus.

Byggen och byggplaner är frågor som engagerar och så ska det vara. Jag gillar det. Men det är tråkigt när det blir en snedvriden debatt där känslor och ”min utsikt blir förstörd”-argument tar överhanden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.