Trafikregler?

Finns det olika regler beroende på om man går, cyklar, kör MC/moped, bil, taxi, buss eller lastbil i Stockholm? Jag tror nästan det. Här kommer ett gäng med fördomar. Bekräftade av mig själv och alltså helt utan statistiskt värde.

1. Gångtrafikanter struntar i att vänta på grön gubbe. Är det ett övergångsställe utan signaler kliver man bara rakt ut i trafiken och räknar mer än iskallt på att alla andra skall stanna. Detta även om det är glashalt på vägbanan.

2. Cyklister kör kors och tvärs. Rödljus är en rekommendation, inget annat. Gångtrafikanter, ja alla andra trafikanter är bara ivägen. Cykla ska man göra överallt. Högertrafik eller vänstertrafik. Ja, det spelar ingen roll, bara man kommer fram.

3. MC (då i synnerhet budMC, och för all del budcyklister) vet inte vad hastighetsbegränsning, stopplikt eller lämna företräde är. Full fart framåt, skit i om något är i vägen.

4. Taxiförare har vunnit sina körkort på lotteri, eller kanske betalat en rund summa pengar för att få sitt kort, för bil kan de inte köra. Trafikregler är även för dem mer en rekommendation än ett regelverk att följa. Hitta är inte så viktigt, bara kunden betalar.

5. Bussförare hittar i bästa fall den sträckning som bussen skall åka. Om man missar en avfart så är det resenärernas fel och de får kliva av på nästa hållplats eller åka med ett varv till. Inte katten kan man vända en hel buss!

Ibland är en person gångare, ibland cyklist och ibland bilist. Är det så att han/hon byter skepnad beroende på vilket fordon som framförs? Sannolikt, ja. Varför är det så? Förmodligen beroende på att man vill fram fort och att respekten för den typ av fordon jag inte har för stunden är lika med noll, eller i alla fall låg.

Sorgligt. Snälla (med) trafikanter. Det hela är jätteenkelt. Följ trafikreglerna. Stanna vid rött, gå/kör vid grönt. Om alla skulle följa desa synnerligen enkla regler skulle trafiken i Stockholm flyta smidigt. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.