SM-Guld? En betraktelse efter ett fotbollsår

Så var årets Allsvenska fotboll slut. AIK segrade. Värdiga mästare. De som vinner är alltid värdiga mästare. Annars hade de inte vunnit. Det är samma sak i den andra ändan av tabellen. Två lag åkte direkt ner till Superettan. I år blev det Hammarby och Örgryte. De har inte spelat tillräckligt bra i år, tack och adjö! Djurgården ska kvala mot trean i Superettan, Assyriska. Det kan sluta hur som helst. Assyriska har vunnit de flesta matcherna under året, medan Djurgårdarna inte har gjort det. Sedan kan man fundera på hur en Allsvenska med Åtvidaberg och Mjällby (grattis till avancemanget föresten) ska dra publik. Men fortfarande är de det som lyckats bäst på planen som spelar högst upp.
 
Lag som IFK Norrköping, Örgryte, Hammarby och kanske Landskrona, Öster och Sundsvall kan dra folk. Men Mjällby, Åtvidaberg, Häcken och BP drar aldeles för lite folk. Men de ska givetvis inte straffas för det. Sportsligt har de lyckats. Jag hörde att för några matcher sedan, eller om det var nyligen. Jag vet inte och det spelar ingen roll. Men Häcken bjöd på gratis inträde på Rambergsvallen. 1200 (!) kom. 1200! Om det ändå varit 12000! Där är förövrigt AIK också mästare. På publiksidan. De har haft störst snitt på sina matcher i flera år. OK, lag som Djurgården och Hammarby och en del andra har lite svårt att komma upp i över 15000 i snitt per match om hemmaarenan bara tar max 13-14000. Men i alla fall. Ta BP. Grimsta tar 8000. De har haft ett hemmasnitt på 2860 personer i år. USELT! AIK har Råsunda som tar 36000 och har ett hemmasnitt på 17000 i år. Jag tror det var över 20000 för något år sedan. Djurgården har ett jämt snitt. 9500 både borta och hemma och en arena som tar 14500. Det är alltså i praktiken omöjligt att slå AIK där.
 
Det värsta är i alla fall att vissa få tillåts uppträda som de gör. Att de ska vara så svårt att lagstifta som man gjort i andra länder. De som dömts för olika typer av hulliganism ska infinna sig på en polisstation från tre timmar före lagets match och släppas ut tre timmar eftger matchens slut. Det blir i stort sett en hel dag på kåken. Men va f-n. Om man inte begriper att idrott och tävling ska vara kul, även när man förlorar, då har man inte fattat ett smack! Sedan får nollorna skacka om starka känslor och att älska sitt lag. Det är helt OK, men om man verkligen älskar sitt lag ger man sig inte på spelare, ledare, domare och publik! Gör man det är man en totalnolla, vilket alla dessa våldsverkare är. Totalnollor. Deras hjärnkapacitet kan jämföras med de extrema idioterna på den politiska höger och vänsterkanten. Men det är en annan historia.
 
AIK har vunnit. Linköpings damer vann också (grattis brudar!). De är bäst. Sedan tillhör inget av dessa lag mina favoriter. Men de ligger högst i sina respektive tabeller. Alltså är de bäst. Enkel logik. Nu hoppas jag att laget som jag hejar på (trotts ett tungt år) lyckas i kvalet. Heja Djurgården! Om de inte klarar av Assyriska är de värdiga att återkomma till Allsvenskan. Men i ett sådant läge är risken stor att publiksnittet i Superettan blir större än i Allsvenskan…….
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.