Byggen i Stockholm

Sitter och läser morgonens mailskörd. Det är (som vanligt) en del protestmail. Det är bra. Man ska höra av sig och opponera sig mot beslut eller förslag som man inte gillar. Det som jag tycker kan vara lite problematiskt är när personer inte har satt sig in i ett ärende, eller bara inte vill se olika sitor av myntet. Idag var det två olika plan och byggfrågor det handlade om. Dels ett utdraget ärende på Östermalm. Bakom Engelbrektsskolan finns ett par obebyggda tomter. Veidekke har fått en markanvisning och ska (om förslaget går igenom) bygga c:a 80 lägenheter. Samtidigt får skolan en stor idrotthall och på taket en 7-manna konstgräs fotbollsplan. Självklart tycker de närboende att det inte kommer att bli kul under byggtiden med lastbilar som skall framta bort sprängmassor mm. Skolgården kommer att bli mindre. Men den totala kvallitetshöjningen med en bättre utformad skolgård och en fin idrottshall, det vägrar man se. Det som gör det hela så pinsamt sorgligt är att motståndarna använder sig av FNs Barnkonvention i sin argumentation mot planen och bygget. Att hävda en konvention som skall ge barn en dräglig tillvaro över huvudtaget mot ett bygge som ger barn som redan idag har det mycket bra en bättre skolmiljö är bara pinsamt. Stockholms innerstad har brist på idrottsytor och bostäder. Här får man både och. Snälla "Bevara Engelbrekt", ge er. Se fördelen för skolan och folk som vill bo i innerstaden. Jag kommer aldrig att rösta mot ett förslag som innebär en höjning av kvalliteten för idrottande barn i innerstaden.

Det andra fallet är en plan i Farsta (nu rör vi oss snabbt till ytterstaden, en del av Stockholm som en del folk på Östermalm knappast vet vad det är). Där planeras ett antal bostäder utefter Drevvikens strand och strandnära område. I området finns en del gamla campingstugor. Det finns också kollonilotter. Campinstugorna är på 10 kvm och står på sk. ofri grund. Dvs marken ägs av staden. Stugorna arrenderas ut på ettårskontrakt. Dessa kommer att försvinna vid en byggnation. Med tanke på hur flertalet av dem ser ut är det ingen förlust. den person som mailade mig idag har tyvärr missat en liten detalj i frågan. Kollonilotterna skall flyttas, inte tas bort.

Stockholm växer med ett Göteborg på 20 år. Vi måste bygga. Det finns gott om mark att bygga på. Bara i Farsta Stadsdelsnämndsområde kan man sannolikt bygga 10 000 lägenheter, utan att det blir nya miljonprogrammsområden med hyreskasserner i Öststatsstil.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.