Släpp ut eller utsläpp

Jag åker ganska mycket tåg. Eller gjorde innan Corona satte stopp för det. Då fick det bli energi- och miljövänlig MC istället. Men när man åker tåg matas man av både SJ och MTR att man åker miljövänligt. Det är säkert sant. I alla fall om man inte funderar över var elströmmen kommer ifrån och ser endast på elen som el. Tåget som tåg släpper ju inte ut några avgaser direkt. Tåget jämförs så gott som alltid med flyget, men även till viss del med buss, bil och båt. Jag tänkte börja med vägtrafiken i min lilla betraktelse.

Att vägtrafiken släpper ut mest skit är väl ingen som ifrågasätter. Inte så konstigt eftersom det finns väldigt mycket både bilar, bussar och lastbilar av olika slag. Det märkliga är att när man pratar om miljövänliga fordon så pratar man idag så gott som bara om elbilar. Men återigen, varifrån kommer strömmen? För några år sedan var det etanol som var miljövänligt. Sedan kom man på att spriten hade (och har) ganska dåligt energivärde. Dessutom tillverkades spriten (ja, etanol är sprit, dock ej drickbar) av grödor av olika slag som ofta importerades med båt låga sträckor. Hm….. Där sprack den miljövinsten, samt att det ur ett moraliskt perspektiv är ganska tveksamt att förstöra mat på det viset.

Sedan skulle alla bilar gå på gas. Naturgas. Men hallå!! Det är ju även det en naturresurs av fossil karaktär. Aj aj!! Man missade något där också! Diesel! Ja, nu börjar det närma sig något. Diesel kan tillverkas av skog. Men vad bra!!! Dels har diesel högt energivärde. Så gott som allt förbränns och eftersom man kan tillverka bränslet av skog, som vi har ganska gott om här i landet, är det en perfekt produkt. Men det dög inte för de sk. miljöfolket. Nä EL är bra. Rent och fint. Släpper inte ut ett dugg i avgasväg. Bara att ladda batterierna och köra!

Men återigen. Varifrån kommer strömmen!! Jag lämnar här den miljöpåverkan som framställningen av batterierna har. Dessutom är ingredienserna i batterier från ändliga naturresurser. Åter till elströmmen. I Sverige kommer c:a 80% av strömmen från vattenkraft och (ännu så länge) kärnkraft. I dagarna stängs ännu ett av landets kärnkraftverk och för att klara av vår elkonsumtion är risken väldigt stor att vi måste importera miljövänlig kolproducerad el från Polen och Tyskland. Det har sedan 70-talet diskuterats och debatterats om vi ska ha kärnkraft eller inte. Folkomröstningen 1980 (fan! 40 år sedan!!) gav inte något svar. Det blev, som med väldigt mycket annat i svensk politik ett kraftfullt jaså.

Vattenkraften då? Den är väl åtminstone miljövänlig. Nja, jo kanske. De stora kraftverken producerar visserligen el utan utsläpp. Eller i alla fall direkta utsläpp. Men eftersom alla kossor i landet pruttar och på det viset förstör miljön så kan man fundera på om inte den växtlighet som hamnat under vatten i alla dessa dammar som behövs för att magasinera vatten för vattenkraftverken också släpper sig en del. Växter som ruttnar ger ifrån sig en inte helt oansenlig mängd koldioxid. Det skulle vara kul att få lite siffror på detta. Men det finns säkert inte. Fast om man vet att kossorna är miljöbovar borde de som kan räkna på detta även kunna räkna ut hur mycket koldioxid och andra gaser som kommer upp från vattenkraftens magasin.

Åter till tåget kontra flyget. Det är självklart att flyget, precis som andra motorfordon, spyr ut avgaser av olika slag. Men om man ska göra en riktigt rättvis jämförelse måste man vara ärlig i var elen till tågen kommer ifrån. Ingen ska inbilla mig att 100% av elen till tågtrafiken (eller elbilarna) kommer från bara återanvändbara energikällor.

Jag gillar att åka tåg. Det är det både billigaste och smidigaste sättet för mig personligen att transportera mig på. Men jag har ingen ”flygskam”. Jag gillar att flyga också. Dessutom jobbar flygindustrin hårt med att både göra motorerna effektivare och ta fram miljövänligare bränslen. Det skulle vara kul att få samma signaler från vägtrafikens tillverkare att man jobbar på effektivare motorer och miljövänligare bränslen. Det kanske man gör i tysthet. Man kan ju alltid hoppas. Men annars känns det i väldigt mycket reklam som batterier i bilar kommer att frälsa världen och miljön. Nja. Återigen. Varifrån kommer strömmen!! Samt batterierna. Det enda man gjort (i ala fall vad jag har sett) är att ta fram miljövänlig diesel, men den ratas av miljömupparna! Varför? Det är en annan historia och en annan betraktelse.

Tillbaka till elen. Det kanske inte är en så bra idé att satsa på en häst. Att landets beredskap inom olika sfärer inte riktigt håller måttet har vi sett de senaste månaderna. Den nedmonteringen började med regeringen Bildt, det ska erkännas. Sedan har samtila regeringar fortsatt med det och nu har vi en regering som vet (eller borde veta) att det är kritiskt. I Skåne kan inte Pågens bageri bygga ut eftersom man inte är garanterade elkraft. Det är liknande tongångar i fler delar av landet. Att detta pågått i ett flertal år och regeringar gör inte denna regering ansvarsfri. Tvärt om! Det ska bli spännande att se hur man både ska fixa beredskapen, elförsörjningen och samtidigt ligga kvar i sängen med miljömupparna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.