Tårögd!

Det är inte många som missat den senaste tidens diskussion om våld på fotbollsplaner och hot mot domare. De som eventuellt har missat det är sannolikt inte intresserade av sport. Ändå borde de vara det, inte intresserade av sport alltså, utan av problemet. Det är nämligen inte bara ett sportsligt problem. Det är i högsta grad ett samhällsproblem. Vuxna, eller i alla fall halvvuxna, människor som inte förstår eller vill förstå varför en domare i en match blåser vid vissa händelser. Det finns de som inte vill se sitt eget ansvar i det hela. Skyller ifrån sig helt enkelt. ”Det var domarens fel att vi förlorade”. Fegt, fel och total brist på eget ansvar.  
Men det finns ljuspunkter i tillvaron. I veckan skrev en ung domare (15 år) på Facebook att han ogärna ville döma en P13 (!) eftersom en ledare i hemmalaget visat sina negativa sidor vid ett tidigare tillfälle när den här domaren dömt det laget. Det tog inte lång stund så hade ett gäng domare i olika åldrar med olika erfarenheter skrivit stöttande inlägg. Han ändrade sig och skrev något om att han minsann ska visa ledaren att han inte viker ner sig. Han kommer att få stöd från ett antal domare som kommer till planen för att visa sitt stöd. Om ledaren ”uppför sig” vet jag att åtminstone någon av de domare som kommer som stöd kommer att påpeka det ytterst olämpliga och felaktiga att hacka på en ung kille som, precis som spelarna, är under utbildning!

I en div 5 match nyligen skrev hemmalaget på sin hemsida att de bästa på planen var domarteamet! Det laget vann matchen, men tyckte ändå att de egna spelarna var snäppet under domarna i nivå. Det värmer också. Allt är inte elände. Det finns oerhört mycket goda krafter därute. Tillsammans med information och utbildning ska vi nog lyckas till sist! 

Allra sist vill jag på detta enkla vis tacka alla i olika media som tagit upp och tar upp detta problem med ledare och spelare som trakasserar domare på olika nivåer. Robert Laul i Aftonbladet gjorde en fantastisk krönika. Alexander Hammarlöf på Radio Stockholm hade ett långt reportage och följde upp med vad man gör i Skåne! Andra tidningar, radio och TV inslag har också varit fantastiska för att påminna om domarnas situation och vissa ledare och spelares korkade uppträdande.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.