Är domaren värdelös?

Den senaste tiden har jag i min roll som ledamot i Stockholms Fotbollförbunds domarkommitté och domarobservatör samt coach för Stockholms division femdomare hört och sett ett antal påhopp på domare i olika åldrar och nivåer. Det samlade intrycket av dessa är att regelkunskapen hos många ledare, tränare och spelare är otroligt låg. Den låga kompetensen medför att man tror en massa saker. Felaktigheter som man gladerligen delar med sig till sitt lag och som såsmåningom blir till sanningar. Konsekvensen av det är att domaren är värdelös och fattar ingenting. Det handlar ofta om offside och hands där man väldigt sällan kan eller förstår hur regeln ska tillämpas.

Jag kan väl både förstå och acceptera att man i stridens hetta reagerar. Men från att reagera till att agera under och efter match är en helt annan sak. I synnerhet om man är ledare i ungdomsfotbollen och domaren är en kille (oftast, tyvärr) som kanske bara är 15-16 år gammal. De senaste veckorna har vi fått flera exempel på hur ungdomsledare skäller ut unga domare. ofta inför sitt lag. Vad skapar det för respekt för domarna? Tror man att man får bättre domare på det sättet?

Det finns domare som är mindre lämpliga, helt klart. Men inte katten får vi bra domare om unga killar och tjejer slutar bara för att en pappskallar till ledare skäller ut domaren. Ge killen eller tjejen stöd istället! I ungdomsfotbollen ska det viktigaste inte vara vinst, utan en fostran. Man ska lära sig att spela fotboll med allt vad det innebär. Segrar (givetvis), förluster, respekt mot motståndare och domare. På samma sätt ska unga domare få rutin och lära sig när de dömer i ungdomsserierna. Ingen domare är fullärd från match ett, även om det ibland verkar som ledarna kräver det.

Jag skulle kunna nämna några lag och även ledare. Men jag gör inte det. Det finns ingen anledning. Jag hoppas bara att idrotten gemensamt kan hitta en vettig värdegrund och sprida den till unga spelare och de föräldrar som är ledare.

Annons

2 reaktioner till “Är domaren värdelös?

 1. Du har självklart rätt, men ibland är domare (företrädesvis män), arga, sura och otrevliga och anger på nåt sätt tonen. Det rättfärdigar inte att bete sig illa, framför allt inte mot yngre.

  Ett domarföredöme är innebandydomare Arash Sohrevardi, som dömer med ett leende på läpparna och hela tiden samtalar med spelarna.
  Jag har känslan av att han respekteras även när han dömer dåligt.

  Själv har jag aldrig skällt på en domare 😉

  Gilla

  1. När vi kamperade ihop för ett antal år sedan var vi alltid korrekta mot domaren. I synnerhet de unga. Däremot kunde vi komma med glada tillrop, dvs lite tips, i all välmening och lugna ordalag. Sedan hade vi några gamla tomtar, varav en del av dem fortfarande håller på. Jag själv exempelvis….. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.