Klotter

Klotter och graffiti. Är det samma sak eller olika saker? Ja, de allra flesta tycker nog att det är samma sak. I alla fall om man får tro den debatt som varit de senaste dagarna. Jag hörde på nyheterna att någon kille som kallar sig Hop Louie startat något som kallas apriloffensiven. Han anser att man ska ut och klottra (eller måla graffiti) hej friskt i protest mot Stockholm stads nolltolerans mot klotter. Det kan man ju göra, protestera alltså. Men höjden av feghet är att inte våga gå ut med sitt riktiga namn. Därför har jag lite svårt att ta det hela som en seriös protest utan mer som en fjant som inte vågar stå för sin åsikt. Däremot vill och vågar han fortsätta klottra och vandalisera.

Men är då klotter och graffiti samma sak eller olika? Ja, titta på bilden endan. Det är ett hus i Södertälje. Jag hittade bilden i en annan blogg. Bedrövligt. Inte katten är det konst. Bara bedrövlig förstörelse och vandalism. Dessutom kostar det väldigt mycket pengar att sanera för i detta fall husägaren.

Här är lite graffiti. Det är faktiskt snyggt. Men även om det målade ser ut som bilden nedan på en vägg eller på en buss eller tunnelbana är det lik förbaskat klotter och passar inte in. En klottrad buss eller tunnelbana är inte snygg även om man målat något mer graffitilikt och inte bara kladdat dit sina taggar. Den här subkulturen anser sig ha rätt att ”försköna” omgivningen med sitt alster. Trist tycker jag och väldigt många andra. Sedan finns det säkert de som gillar det. Att protestera mot etablissemanget är och har alltid varit poppis.

Här nedan ser man ett exempel på det. När man vill protestera mot något. Då finns det en del politiska strömningar som använder klottret som arena för att få ut ett budskap. Jag vet inte om man tjänar på att förstöra och vandalisera omgivningen för att protestera. I det här fallet mot ombyggnationen av Slussen. Att jämföra Slussen med Klara känns i mina ögon lite märkligt. Men det är en helt annan historia.

Kan man bli av med klottret? Sannolikt inte. En del av vandalerna är personer som har personliga problem och som jag som ordförande i en social delegation får ta hand om via LVU (lagen om vård av unga). Andra är bara vanliga skitungar som inte fattar vad de håller på med. Sedan finns det vandaler som av någon grumlig politisk orsak tar sig rätten att förstöra hus och annat med klotter.

Men varför har vi inte klotterväggar hår i Stockholm? Andra städer har det. Sedan kan man alltid påstå att det inte hjälper att ha en eller fler ytor där man får kladda med färger. Min partikamrat Willy Viitala har varit med att få fram ett beslut i Botkyrka där man nu har några klotterplank, eller vad man nu vill kalla dem. Jag tycker det borde finnas sådana även här, i Stockholm

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.